Citroën Axel

Voor Citroën was de Axel een ramp. Door de slechte assemblage in het Roemenië van dictator Ceausescu gingen gloednieuwe exemplaren om de haverklap kapot, lekten olie, verloren onderdelen, werden geplaagd door een veel te hoog verbruik of vlogen zelfs spontaan in brand. Historisch gezien is de Axel echter heel interessant. Het is de allerlaatste auto uit de periode dat bandenfabrikant Michelin de scepter zwaaide bij Citroën en het laatste ontwerp dat nog geheel tot stand is gekomen zonder de invloed van Peugeot, dat Citroën kort daarna overnam. Bovendien kent de Axel een lange en heel interessante ontstaansgeschiedenis, die niet alleen is verweven met de overname van Citroën door Peugeot, maar ook bol staat van de politieke intriges en spionage tussen Oost en West.

In dit boek laat Thijs van der Zanden de lezer middels tal van feiten, leuke anekdotes en heel veel foto's, kennis maken met de bewogen geschiedenis van de Axel. Aan het woord komen onder andere gepensioneerde Citroënmedewerkers en andere mensen die destijds bij het Axel-project betrokken waren, vaak met interessante verhalen en informatie. Overzichten met technische gegevens, chassisnummers, carrosseriekleuren, prijslijsten en productie- en verkoopcijfers completeren het geheel. Het hele boek is ruimschoots geïllustreerd met meer dan vijfhonderd afbeeldingen, waarvan het grootste deel nooit eerder werd gepubliceerd.

Titel

Citroën Axel - la cousine de craiova

Taal

Nederlands

Auteur

Thijs van der Zanden

ISBN

978-90-815208-0-5

Formaat

22 x 24 cm, 228 pagina’s

Afwerking

Full color, harde kaft

  1. "Ik heb het boek over de Citroën Axel met heel veel plezier gelezen. Het is werkelijk een voortreffelijk naslagwerk dat naar mijn mening uniek is. Een historisch verantwoord werk dat leest als een spannende spionageroman."
  2. "Je viens d'acheter votre ouvrage sur la Citroën Axel, et je tiens à vous féliciter pour la qualité de votre livre. Vous avez traité de tous les aspects de cette collaboration franco-roumaine sur notre chère marque Citroën: techniques, industriels, politiques, économiques. Tout ce que l'amateur des doubles chevrons pouvait vouloir savoir sur le sujet est présent! Merci pour tous ces détails, precisions."
  3. "Complimenten!! Schitterend boek dat je hebt samengesteld!!!! Ben onder de indruk. Werkelijk zeer de moeite waard."

 

Uitverkocht


Dit boek is momenteel uitver­kocht. Klik hier voor de andere boeken in onze shop!


Blader door het boek

Auteur Thijs van der Zanden schetst het verhaal van de Citroën Axel, dat begon als een samenwerking tussen Citroën en de Roemeense regering en eindigde toen Citroën zich na een miljardenverlies moest terugtrekken uit het avontuur. Lees hoe Ion Pacepa, het voormalig hoofd van de Roemeense geheime dienst, vertelt over zijn spionnen die in opdracht van dictator Ceausescu bij Citroën probeerden Westerse technologie te stelen. Verwonder je over de anekdotes van Corneliu Busulescu, die namens de fabriek diverse malen Roemeens rallykampioen werd. Bekijk de vele exotische varianten waaraan men achter de schermen gewerkt heeft: een model voor de Amerikaanse markt, een Break, cabriolets, versies met vierwielaandrijving...

Kijk ook eens naar de andere boeken in onze shop